Cine-a mai văzut mese de sărbătoare fără desert? Chiar dacă tendințe au fost multe, sunt câteva rețete care au trecut și testul timpului, și testul gusturilor. Aceste rețete, neschimbate, sunt pentru noi rețete nemuritoare. Te invităm să le încerci și să te bucuri împreună cu cei dragi de gustul care vă cheamă pe toți la masă precum și de momentele petrecute în familie. Sărbători Fericite!
-
Tort cu jeleu “Cioburi de sticlă”
Ai nevoie de:
500 ml lapte, 1 plic praf pentru jeleu alb Dr. Oetker, 1 plic praf pentru jeleu cu gust de căpșuni Dr. Oetker, 1 plic praf pentru jeleu cu gust de kiwi Dr. Oetker, 1 plic praf pentru jeleu cu gust de lămâie Dr. Oetker, 1 plic praf pentru jeleu cu gust de portocală Dr. Oetker, 1 plic praf pentru jeleu cu gust de zmeură Dr. Oetker, 2 litri apă
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Se prepară după instrucțiunile de pe ambalaj 5 tipuri de Jeleu de la Dr. Oetker – pentru această rețetă s-au folosit sortimentele cu gust de Căpșuni, Kiwi, Lămâie, Portocală si Zmeură. Se lasă la frigider timp de câteva ore.
- Între timp, se dizolvă praful pentru Jeleu Alb Dr. Oetker în jumătate de litru de lapte fiert și puțin răcit. Se continuă răcirea, dar nu pentru mult timp, consistența jeleului trebuie să fie tot lichidă. După ce s-au întărit jeleurile colorate, se taie cuburi, romburi sau alte forme.
- Într-un vas mai mare de sticlă sau silicon se adăugă un strat de bucăți din jeleurile colorate, peste care se toarnă Jeleu Alb.
- Tortul de jeleu se introduce la frigider pentru 15 minute. Se repetă procedura, se adaugă un strat de cubulețe de Jeleu colorate peste care se toarnă Jeleu Alb. Se introduce iar la frigider. Se repetă de câteva ori procedura, până se epuizează bucățile de Jeleu colorate.
- Întreaga compoziție se lasă la frigider pentru minim 4 ore, iar când s-a întărit bine se scufundă vasul în apă fierbinte pentru 20-30 de secunde ca să se desprindă ușor jeleul de pe el. Apoi se așează un platou deasupra vasului și se răstoarnă torta colorată peste el.
- Se decorează în funcție de preferință cu felii de lămâie apoi se introduce cheese cake-ul din nou la frigider pentru minim 1 ora.
-
Chec cu portocale
Ai nevoie de:
Pentru sirop: 200 ml apă, 250 g. zahăr, 100 ml suc proaspăt stors de portocale, 1 bețișor de scorțișoară
Vezi reţeta
Pentru aluat chec: 250 unt, 5 ouă de găină, 250 g. iaurt grecesc, 220 g. zahăr, 1/2 linguriță de sare, 10 g. praf de copt Dr. Oetker, 350 grame făină, 250 grame mascarpone, 50 grame zahăr tos, Coaja de portocală rasăCe e de făcut:
Preparare sirop:- Dizolvăm în apă zahărul și le punem la fiert până începe să fiarbă.
- Turnăm sucul de portocale și bețișorul de scorțișoară.
- Fierbem 10 minute la foc mic.
- Scoatem de pe foc și lăsăm siropul obținut pentru a se răci.
Preparare aluat chec:- Batem untul cu zahărul până obținem o cremă, adăugăm coaja de portocala rasă, adăugăm ouăle unul câte unul.
- Presurăm sarea și iaurtul grecesc.
- Cernem făina și praful de copt și foarte atent amestecăm.
- Punem amestecul obținut în forma preventiv unsă cu unt și îl coacem timp de 50-60 minute la 175 grade.
- Îl scoatem din cuptor și îl lasăm la răcit în tava în care s-a copt, timp de o oră.
- Apoi direct în forma turnăm siropul peste chec.
- Lasăm siropul să se îmbibe și îl răsturnăm pe farfurie.
- Amestecăm mascarponele cu zahărul tos.
- Decorăm checul deasupra cu crema obținută și cu felii de portocale tăiate foarte subțire.
-
Baba neagră
Ai nevoie de:
10 buc ouă, 500 g. făină albă de grâu, 200 ml ulei de floarea soarelui, 1.5 linguri bicarbonat de sodiu Dr. Oetker, 300 g. zahăr, 250 ml chefir, 500 ml lapte de vacă, 25 ml Vodka
Pentru glazurare: 75 g. glazură semi-amăruie Dr. Oetker
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Batem bine ouăle cu ajutorul mixerului, până obținem o spumă consistentă.
- Separat amestecăm făina cu bicarbonatul de sodiu și le cernem împreună.
- La făina cernută adăugăm zahărul și uleiul și omogenizăm.
- Adăugăm laptele și amestecăm bine.
- Punem chefirul și vodka și amestecăm bine ca să nu avem cocoloașe.
- La urmă adăugăm ouăle bătute și amestecăm atent.
- Turnăm amestecul obținut în forma de silicon sau în forma din metal și acoperim bine cu folie de aluminiu, astfel încât hârtia de staniol să nu atingă aluatul.
- O punem la cuptorul preâncălzit la 200 grade, pentru 2 ore.
- După acest timp micșorăm temperatura la 100 grade și mai lăsăm în cuptor 2 ore.
- Scoatem de la cuptor și o lăsăm la răcit.
- Poftă bună!
-
Cușma lui Guguță
Ai nevoie de:
10 buc clătite, 500 g. vișine fără sâmburi, 450 g. smântână grasă (25-30%), 200 ml frișcă (32-35%), 370 g. lapte condensat, 20 g. ciocolată neagră (pentru décor)
Vezi reţetaCe e de făcut:
Preparăm clătitele după rețeta preferată de fiecare. Scurgem vișinele de lichid.
Pregătire cremă:- Într-un bol turnăm frișca, smântâna rece și laptele condensat.
- Batem bine cu mixerul la viteză maximă până crema se face densă și groasă.
- Aranjăm câte o clătită pe paletă și aranjăm vișinile scurse de suc într-un rând.
- Facem un rulou pe care încercăm să îl stringem cât mai bine.
- În așa mod rotim toate clătitele.
- Pe farfuria de servire punem puțină cremă și cu ajutorul unei linguri o întindem pe toată suprafața unde vor fi aranjate clătitele.
- Punem 4 clătite una lângă alta în rând. Le ungem bine cu cremă. După care aranjăm următorul rând din 3 clătite, apoi un rând din 2, și la fel le ungem pe fiecare bine cu cremă. Ultimul rând este din 1 rulou care se pune sus.
- Ungem bine toată suprafața tortului cu cremă, să fie cât mai uniformă.
- Ornăm cu ciocolată dată prin răzătoarea mică.
- Acoperim bine cu folie sau capac și îl punem la frigider să se pătrundă, minim 6-10 ore.
-
Pavlova cu cremă de frișcă
Ai nevoie de:
100 g. albușuri, 100 g. zahăr, 1 linguriță esență de vanilie Dr. Oetker, 100 g. zahăr pudră Dr. Oetker, 1 linguriță suc de lămâie, 150 g. frișcă (grăsime 35%), 150 g. mascarpone, 75 g. zahăr pudră Dr. Oetker, Pomușoare pentru décor (Fructe de pădure)
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Punem albușurile în bolul mixerului și setăm poziția medie de batere.
- Treptat, pe bucăți adăugăm zahărul și de fiecare dată așteptăm ca el să se dizolve complet.
- Trebuie să obținem o masă albă care se va mări în volum de 3 ori.
- La sfârșitul baterii adăugăm sucul de lămâie și extractul de vanilie Dr. Oetker. Închidem mixerul și cernem peste albușuri zahărul pudră.
- Atent amestecăm cu paleta.
- Pe tava de copt punem hârtie de pergament.
- Desenam pe ea două cercuri cu diametru de 16 cm. Aranjăm cu ajutorul unei linguri merenga pregătită, în forma celor două cercuri.
- Coacem în cuptorul încins până la 120 grade, aproximativ 2 ore.
- Batem frișca cu zahărul pudră, până frișca devine densă.
- Adăugăm mascarpone și amestecăm!
- Punem o parte de cremă peste merenga coaptă, peste care punem cel de al 2-lea blat din merenga și apoi punem restul cremei rămase!
- Decorăm la final cu fructe de pădure!
- Poftă mare!
Pregătire cremă: -
Tort din pandișpan cu marmeladă și cremă de frișcă
Ai nevoie de:
Pentru pandișpan: 4 ouă, 120 g. zahăr, 5 g. praf de copt Dr. Oetker, 120 g. făină
Pentru cremă: 250 g. de frișcă cu fracție de grăsime 35%, 100 g. zahăr pudră cu gust de vanilie de la Dr. Oetker
Pentru marmeladă: 200 g. de pomușoare (fructe de pădure), 80 g. de zahăr, 1 plic de Gelfix de la Dr. Oetker
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Preparare pandișpan: Separăm albușurile de gălbenușuri! Batem gălbenușurile cu 60 de grame de zahăr cu mixerul, la viteză medie, până se face crema albă (7-10 min). Punem de o parte. Într-un alt vas batem albușurile cu alte 60 de grame de zahăr. Adăugăm gălbenușurile bătute în merenga. Cernem făina și praful de copt. Cu spatula amestecăm toate componentele foarte atent până se omogenizează. Turnăm compoziția obținută în forma de copt (de 20cm) și coacem în rola preâncălzită la 180 grade Celsius, 30 min.
- Preparare marmeladă: Facem piureul din pomușoare! Adăugăm zahăr. Încălzim până la dizolvarea zahărului. Adăugăm Gelfix amestecând continuu. Scoatem de pe foc și răcim!
- Preparare cremă: În bolul mixerului punem frișca. Adăugăm zahăr pudră și batem la viteza medie până obținem o compoziție omogenă și pufoasă. Pandișpanul răcit îl tăiem pe orizontală astfel ca să obținem două blaturi. Peste primul blat punem jumătate din cantitatea de cremă, cu lingura adăugăm marmelada, repartizăm uniform. Punem al doilea blat și crema rămasă peste el. Decorăm cu pomușoare sau fructe de sezon.
-
Prajitură din ciocolată cu pere
Ai nevoie de:
Pentru aluat: 120 g. de făină, 1 pachet praf de copt de la Dr. Oetker, 100 g. de zahăr brun, 40 g. cacao de la Dr. Oetker, 180 ml apa plată, 1 pachet zahăr pudră Dr. Oetker, 5 linguri mari ulei de floarea soarelui, 50 g. de nuci prăjite mărunțite, 3 pere medii
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Cernem toate ingredientele uscate în bolul mixerului!
- Turnăm apa și uleiul. Amestecăm masa până obținem aluatul la consistență foarte moale!
- Adăugăm nucile mărunțite. Punem aluatul în forma pentru copt.
- Perele le tăiem frumos și le punem deasupra, presurăm cu zahărul. Coacem în rola preâncălzită la 180 de grade în jur de 25-30 de minute!
- Răcim un pic și decorăm cu zahăr pudră!
- Poftă bună!
-
Prăjituri cu jeleu
Ai nevoie de:
Pentru jeleu: 1 pachet de jeleu de vișine de la Dr. Oetker, 150 g. de vișină congelată fără sâmburi, Forme din silicon
Pentru pandișpan: 2 ouă, 100 g. de zahăr, 50 g. de smântână, 120 g. de făină, 1/2 pachet praf de copt de la Dr. Oetker
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Batem ouăle cu zahăr cu ajutorul mixerului, la poziția medie de batere, până obținem o masă spumoasă albă, aproximativ 7-10 minute.
- Adăugăm smântâna. Cernem făina și praful de copt!
- Atent, cu ajutorul unei palete, amestecăm până se unesc toate ingredientele!
- Punem în forma de 20 cm și o coacem în rola încălzită preventiv până la 180 grade, timp de 20- 25 de minute.
- Lăsăm să se răcească în formă. Tăiem cu forma rotundă niște blaturi mici cu diamentru de 4-5 cm.
- Pregătim jeleul conform indicațiilor de pe pachet. Turnăm jeleul obținut într-o formă din silicon, și răcim un pic!
- Adăugăm vișinele congelate și punem jeleul în frigider pentru stabilizare.
- Punem pandișpanul pe platou și deasupra punem jeleul scos din formă!
- Dacă dorim, decorăm prăjitura cu mentă proaspătă.
-
Profiterol cu cremă din ciocolată
Ai nevoie de:
Pentru aluat: 250 ml apă, 5 g. sare, 5 g. zahăr, 100 g. unt de vacă, 135 g. făină, 15 g. cacao praf de la Dr. Oetker, 4 - 5 ouă
Pentru aluat craquelin: 75 g. unt de vacă 95 g. zahăr brun, 85 g. făină de grâu, 10 g. cacao praf de la Dr Oetker
Pentru cremă 1 pachet de crèma din ciocolată Dr. Oetker
Vezi reţetaCe e de făcut:
Preparare aluat- Amestecăm apa cu zahărul adăugăm sarea și untul tăiat cuburi (untul îl tăiem cuburi pentru a se topi pâna în momnetul când apa începe să fiarbă) și punem la foc
- Scoatem de pe foc și presurăm făina cernută din timp. Amestecăm bine ca să excludem prezența boțurilor din făină.
- Punem din nou la foc mediu și uscăm aluatul obținut, evaporând excesul de lichid, aproximativ 2-3 minute. Aluatul uscat trebuie să formeze un boț.
- Aluatul fierbinte îl punem în bolul de la mixer sau într-un bol alimentar adânc. Încetul cu încetul adăugăm ouăle în aluatul fierbinte. Dacă aluatul este amestecat cu ajutorul mixerului atunci el va fi amestecat cu paleta K (nu cu cea în formă de cârlig) la viteze minime (1-2). Dacă aluatul este amestecat cu mâna atunci se va amesteca cu ajutorul unei spatule din plastic sau din lemn.
- După fiecare ou adăugat aluatul trebuie bine omogenizat până tot oul se îmbină în aluat, doar după aceasta adăugăm celalalt ou.
- După ce a fost adăugat ultimul ou și am obținut aluatul cu consistența necesară este nevoie să amestecăm aluatul foarte atent cu ajutorul mixerului sau cu spatula, până aluatul este absolut neted și lucitor.
Preparare aluat craquelin:- Amestecăm făina, praful de cacao și zahărul brun cu untul rece tăiat cubușoare. Amestecăm aluatul direct pe hârtie pentru copt pe ambele părți.
- Punem aluatul obținut la congelator. Îl putem face din timp.
- Formăm cu ajutorul coșului de cofetărie bile din aluatul obținut mai sus, direct pe tava pentru copt. Cu ajutorul unui cerc cu același dimensiuni tăiem cercuri din aluatul înghețat craquelin. Cercurile obținute le punem peste bilele obținute.
- Punem tava la copt în cuptorul preventiv încălzit până la 180 grade, aproximativ 40-50 minute.
- Profitrolele obținute le lăsăm la răcit, după care cu ajutorul unui cuțit tăiem partea de sus.
Preparare cremă:- Batem crema conform intrucțiunilor de pe ambalaj.
- Cu ajutorul coșului de cofetărie umplem profitrolele și punem capacul tăiat deasupra.
- Presurăm cu zahăr tos sau cu glazură.
-
Cheese cake cu jeleu de lămâie
Ai nevoie de:
Pentru blat: 200 g. biscuiți, 100 g. unt
Pentru cremă: 300 g. iaurt grecesc, 250 g. frișcă, 200 g. cremă de brânză, 170 g. zahăr, 2 plicuri Gelatina marunțită de la Dr. Oetker (10 g.)
Pentru Jeleu și décor: 1 plic praf pentru jeleu cu gust de lămâie de la Dr. Oetker, 1 lămâie 400 ml apă
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Se mărunțesc biscuții și se amestecă cu untul topit. Se distribuie amestecul de biscuiți într-o formă detașabilă (diametrul 22 cm) se presează și se nivelează bine cu un pahar.
- Într-un vas de mixare se bate spumă frișca până devine fermă. Într-un alt vas se mixează bine iaurtul, crema de brânză și 100 g. de zahăr.
- Se încorporează treptat frișca bătută cu amestecul de iaurt și crema de brânză. Se stoarce lămâia iar la sucul rezultat se adaugă gelatina. Se amestecă bine și se diluează la bain-marie.
- Se adaugă amestecul de gelatină în vasul cu crema de brânză și se amestecă foarte bine. Se toarnă compoziția obținută peste blatul de biscuiți, se nivelează bine și se introduce cheese cake-ul la frigider pentru minim 3 ore.
- După ce cheese cake-ul a stat la frigider timp de 3 ore se prepară jeleul cu gust de lămâie de la Dr. Oetker conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se toarnă deasupra cheese cake-ului.
- Se decorează în funcție de preferință cu felii de lămâie apoi se introduce cheese cake-ul din nou la frigider pentru minim 1 ora.
-
Cozonac moldovenesc cu nucă
Ai nevoie de:
Pentru aluat: 1 kg făină, 6 gălbenușuri, 250 g. zahăr tos, 2 plicuri drojdie Dr. Oetker uscată, ½ linguriță sare, 2 plicuri Finess vanilie Dr. Oetker, 1 fiolă de esență de lămâie Dr. Oetker, 2 plicuri Finess coajă de portocală rasă Dr. Oetker, 400 ml lapte, 200 g. unt
Pentru umplutură: 400 g. nucă măcinată, 150 g. zahăr pudră Dr. Oetker, 25 g. cacao Dr. Oetker, 7 albușuri, 3 plicuri zahăr cu scorțișoară Dr. Oetker, 2 fiole esențe de rom Dr. Oetker, 1 fiolă esență de vanilie Dr. Oetker,
Pentru uns: 30 ml ulei, 1 lingură lapte, 1 gălbenuș bătut,
Accesorii: mixer, hârtie de copt, sucitor, 2 tăvi de cozonac
Vezi reţetaCe e de făcut:
Pentru aluat:- Se pun la fiert laptele și untul. După fierbere se lasă puțin la răcit, apoi se adaugă Finesse vanilie, esență lămâie și Finesse portocale
- Într-un bol se amestecă făina cu drojdia, apoi se adaugă zahărul, gălbenușurile, sarea și laptele călduț. Se frământă până rezultă un aluat omogen și nu se lipește de mâini. Aluatul obținut și bolul se ung cu o lingură de ulei, apoi se ține la loc cald până își dublează volumul.
Pentru umplutură:- Într-un bol se amestecă nuca măcinată, zahărul pudră, cacao, zahărul cu scorțișoară.Albușurile se bat până se obține consistență de bezea.
- După batere, se adaugă mixul de mai sus și esențele, apoi se amestecă cu lingura de sus în jos.
Umplerea foilor:- Planșeta se unge cu puțin ulei. Când aluatul și-a dublat volumul, se împarte în patru. Două foi se întind cu dimensiunile de 30 x 22 cm, iar pe deasupra se întinde umplutura. Foile se rulează obținându-se 2 batoane. Fiecare baton cu umplutură se împletește cu un alt baton fără umplutură. Cei doi cozonaci se așază în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
- Se lasă cozonacii din nou la crescut, aproximativ 30 de minute, după care se ung cu gălbenuș de ou bătut și lapte, se coc la temperatura de 180 ͦ C (pentru cuptor electric), timp de 50-55 de minute, până când se rumenesc frumos la suprafață.
-
Pască cu brânză
Ai nevoie de:
Pentru aluat: 150 g. făină, 1 linguriță praf de copt Dr. Oetker, 75 g. zahăr, 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker, Puțină sare, 1 ou, 100 g. unt sau margarină
Accesorii pentru aluat: Mixer, tavă de copt rotundă (cu diametrul de 28 cm)
Pentru umplutură: 750 g. brânză dulce, 150 g. zahăr, 3 linguri suc de lămâie, 50 g. amidon Gustin Dr. Oetker (amidon din porumb), 4 gălbenușuri, 4 albușuri, 200 g. smântână
Vezi reţetaCe e de făcut:
- Pentru aluat se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, sarea, oul și untul sau margarina. Ingredientele se amestecă bine cu mixerul pentru început la viteza mică, iar apoi la viteza maximă până se obține un aluat fin.
- Pe masa de lucru presărată cu făină se mai frământă puțin aluatul (dacă aluatul se lipește, se pune câteva minute la rece, învelit în folie de aluminiu).
- Două treimi din aluat se întind pe o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm, unsă cu grăsime.
- Restul de aluat se frământă și se formează un rulou. Ruloul de aluat se pune pe pereții tăvii ca o bandă înaltă de aprox 3 cm. Aluatul se înțeapă de mai multe ori cu furculița și se coace în cuptorul preâncălzit timp de 10 minute. (atât pentru cuptorul cu gaz cât și pentru cuptor electric, se coace la 200 grade C).
- Pentru umplutură se amestecă cu ajutorul mixerului brânza dulce, zahărul, sucul de lămâie, amidonul și gălbenușurile. Se adaugă apoi albușurile bătute spumă și smântâna. Se așază compoziția obținută peste blat și se bagă la cuptor pentru încă 70 de minute. (atât pentru cuptorul cu gaz cât și pentru cuptor electric, se coace la 180 grade C). După coacere, se deschide ușa cuptorului și se lasă să se răcească în formă aproximativ 20 de minute.
- După preferință se pot adăuga în crema de brânză 300 g. de stafide. Pasca cu brânză se coace într-o formă pentru copt cu diametrul de 26 cm, însa atunci timpul de coacere se prelungește cu 5-10 minute.
Perioada promoţiei: 1 aprilie - 31 mai 2021
Premiile se vor acorda prin tragere la sorți, conform detaliilor din Regulament.